Zodra de eerste auto’s werden voorzien van ECU’s met chips, kwamen er ook bedrijven die zich specialiseerde in het aanpassen van de bestaande software in deze chips. Omdat de chip alles bepaalt, valt er in de software allerlei zaken te optimaliseren. Van meer vermogen tot minder verbruik, alles wat oorspronkelijk geschreven is, kan aangepast worden. Naast chiptuning, kan ook startonderbreker, EGR, DPF, virginizing, en alle andere software aangepast worden.
De eerste PROM (Programmable Read Only Memory) chips (jaren 90) waren OTP (one time programmable). De chip moest in meeste gevallen eerste van de printplaat gedesoldeerd worden, waarna de originele data uitgelezen kan worden. Er moest een nieuwe chip met aangepaste software geschreven worden en terug gesoldeerd worden. Je kan je voorstellen dat de eerste ontwikkelaars van aangepaste software door stapels chips gingen voordat ze tevreden waren met het resultaat. Zie ook hier de geboorte van het woord “chippen” de chip moest fysiek vervangen worden en kan ook weer uitgewisseld worden met de originele chip. De apparatuur die wij hebben (Willem programmer) gebruiken wij om OTP chips te lezen/schrijven
Na het op de markt komen van de eerste ECU’s is de ontwikkeling ontzettend snel gegaan en zal deze ook snel blijven gaan. Alleen de bedrijven die blijven investeren in de nieuwste apparatuur en software zullen in staat zijn in deze branch succesvol te werken. Zo kwam na de PROM de EPROM, de Erasable programmable read only memory. De EPROM kan gewist worden met ultraviolet licht, deze lege EPROM kan opnieuw geschreven worden met software. Het weggooien van chips is verleden tijd. De apparatuur die wij hiervoor gebruiken zijn de Willem programmer, X-prog en een UV-eraser.
Na de EPROM kwam de EEPROM (Electrically Eresable Programmable Read Only Memory), of Flash EEPROM. Een chip die aan te passen is zonder deze nog te demonteren. Het wijzigen van de software kan middels K-line (tot +/- 2007) of CAN (2007-heden). Omdat er via de EOBD poort met de chip gecommuniceerd kan worden, is EOBD chiptuning ontstaan. De apparatuur die wij hiervoor gebruiken is een Alientech Kess V2 master.
Fabrikanten hebben baat bij het gemakkelijk kunnen aanpassen van software via de EOBD poort, maar ze realiseren zich ook dat hier een groot nadeel aan kleeft; iedereen met de juiste apparatuur kan de software van auto’s aanpassen. Daarom timmeren de fabrikanten deze methode steeds vaker dicht. De manier om vervolgens nog software aan te kunnen passen is het lezen/schrijven van de chip in bootmode. De apparatuur die wij hiervoor gebruiken is de Alientech K-tag master.
De prijzen voor chiptuning variëren van €300,- tot €650,- afhankelijk van het type auto.