Geplaatst op

Roetfilter verwijderen regels 2019

Er kunnen verschillende externe oorzaken zijn voor het verstopt raken van het roetfilter. Er zijn echter ook modellen auto’s/busjes welke af fabriek een systeem hebben wat simpelweg niet voldoet aan de zware eisen in de praktijk. Stelregel is dat je met een moderne diesel met roetfilter in ieder geval geen korte ritjes moet maken!

Eindelijk is er uitsluitsel over het wel of niet mogen verwijderen van het roetfilter. Wij citeren de belastingdienst:

U mag het roetfilter alleen (laten) verwijderen bij:

  • een personenauto of bus met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2011;
  • een kampeerwagen, gepantserd voertuig, ambulance, lijkwagen of een voor een rolstoel toegankelijk voertuig met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2012 en waarvan de uitstoot deeltjes is gemeten in g/km;
  • een bedrijfsauto met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2012 en waarvan de uitstoot deeltjes is gemeten in g/km;
  • een voertuig met een datum eerste toelating van vóór 31 december  2013,  waarvan de uitstoot deeltjes is gemeten in g/kWh.

Daarbij is het verplicht het verwijderen van het roetfilter te melden bij de RDW, zodat de juiste gegevens op uw documenten komen te staan. Mits deze procedure gevolgd, is het verwijderen van het roetfilter dus volledig legaal. Wij raden aan het roetfilter te laten zitten, indien deze correct functioneert. Mocht u echter problemen hebben met het roetfilter, dan kunnen we de software aanpassen zodat u zonder roetfilter kunt rijden. In overleg haalt u zelf het roetfilter leeg, of kunnen wij dit voor u verzorgen.